4 érdekesség a könnyűszerkezetes épületekről

Energiatakarékosak, környezetbarátok, tartósak: nem is csoda, ha a könnyűszerkezetes épületek a legelterjedtebbek a világon. Érdemes néhány érdekességet is megtudni róluk.

A könnyűszerkezetes épületek évezredek óta népszerűek az emberek körében. Hazánkban is egyre többen érdeklődnek ezek iránt: a tények mellett rengeteg olyan adat és érdekesség kering az interneten, amelyeket úgy gondoltuk, érdemes egy blogbejegyzésbe összeszedni – ez következik most.

1. 10 000 éves technológia

Európában a régészek bukkantak már több mint tízezer éves faszerkezetes épületek maradványaira. Ezek természetesen már nem használhatók, de a világ legrégebbi könnyűszerkezetes épülete egy japán templomkomplexum és látogatható. Időszámításunk után 600 körül épült, Nara városának közelében található, és Horyujinak hívják.

2. Európában hol épül a legtöbb könnyűszerkezetes ház?

2023-as adatok szerint a tavalyi évet megelőző három évben így alakult a könnyűszerkezetes vagy készházak aránya az összes családi ház építéséhez képest, az alábbi országokban: Svédországban 72%, Norvégiában 64%, Finnországban 58%, Ausztriában 45%, Németországban 36%, Magyarországon pedig 20% volt ez az arány. Svédországban tehát a családi házak jelentős része könnyűszerkezetes vagy készház, míg nálunk körülbelül egyötödük.

3. Mennyi könnyűszerkezetes ház épül egy év alatt?

Erről 2020-as adatokat találtunk. Németországban: 50 000, Ausztriában 20 000, Magyarországon pedig 5 000 könnyűszerkezetes ház épült fel abban az évben.

4. Az 5 legmagasabb favázas épület Európában

  • Olimpiai Stadion, München, Németország - 69,000 férőhely
  • Liseberg Hotel, Göteborg, Svédország - 29 emelet
  • Bridgewater Place, Leeds, Egyesült Királyság - 32 emelet
  • Konepaja Center, Helsinki, Finnország - 11 emelet
  • Treet, Bergen, Norvégia - 14 emelet

Szeretne többet tudni könnyűszerkezetes megoldásainkról? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi mindenben segítünk: prémium alapanyagokból, egyedi igények szerint, a lehető leggyorsabban valósítjuk meg azt a könnyűszerkezetes ingatlant, amelyre vágyik. Ön megálmodja, mi pedig biztosítjuk a szakmai segítséget ahhoz, hogy álma valóra váljon.